Tradicija

Shifu Sheng Yen

Shifu je titula kojom se nazivaju značajni učitelji u tradiciji chana koji su ju zadužili svojim razumijevanjem i sposobnošću podučavanja. Označava poštovanog majstora koji naučava put uvida i suosjećanja.

Shifu Sheng Yen bio je jedan od najistaknutijih suvremenih učitelja budizma. Rođen je 1930. u okolici Šangaja, zaredio se u dobi od trinaest godina. U vrijeme komunističke revolucije izbjegao je u Tajvan gdje je šest godina proveo u meditacijskom povlačenju.

S 28 godina je doživio prvo duboko meditacijsko iskustvo koje su kasnije potvrdili majstori obje linije chan budizma, linji (rinzai) i caodong (soto). Formalno obrazovanje nastavio je u Japanu gdje je doktorirao budističku književnost na Rissho sveučilištu u Tokiju. Primio je prijenos Dharme od majstora Dongchua i Lingyuana i tako postao nasljednikom chan majstora Xuyuna, najvećeg suvremenog patrijarha i obnovitelja budizma chana.

Utemeljio je budističku organizaciju Dharma Drum Mountain sa sjedištem u Tajvanu u čijem je radu glavni naglasak, osim promicanja chana, humanistički budizam ili aktivno uključivanje u preobražaj društva implementacijom suosjećanja i nenasilja. Bio je nadstojnik dvaju samostana u Tajvanu, osnivač Chan meditacijskog centra u New Yorku i Dharma Drum centra za povlačenja u državi New York, SAD. Objavio je više od 90 knjiga i vodio više od 200 sedmodnevnih povlačenja u SAD, Aziji i Europi. Godine 2000. je bio jedan od plenarnih govornika na Milenijskom religijskom skupu Ujedinjenih naroda. Preminuo je 2009. godine.

Majstor Sheng Yen je često govorio i pisao o tradiciji kojoj je pripadao. Podroban pregled nasljeđa chana, njegovim načelima, filozofiji i potrazi za probuđenjem praksom meditacije pronaći ćete u knjigama Duboka mudrost i Tragovi goveda.