Učitelj

 majstor chana Žarko Andričević

Majstor chana Žarko Andričević

Pionir i začetnik sustavne prakse budizma u našoj zemlji, majstor chana Žarko Andričević je utemeljitelj Budističke zajednice Dharmaloka i Chan centra. Pristupačnog, a istovremeno dubokog načina podučavanja, već četiri desetljeća otvara puteve i prostore za iznalaženje odgovora na temeljna egzistencijalna pitanja kroz stazu budističke mudrosti i meditacije.

Rođen je 1955. godine, a zanimanje za religije i filozofiju Istoka pokazao je još u ranim gimnazijskim danima. Po dolasku na studij u Zagreb 1975. godine počeo je vježbati borilačke vještine i yogu u tada čuvenom klubu „Kata“, gdje se istražujući duhovne korijene tih disciplina susreo s budizmom. Dvije godine kasnije i u formalnom je smislu postao budistom preuzimajući Tri utočišta na prvoj takvoj ceremoniji održanoj u bivšoj Jugoslaviji.

Od 1983. godine djeluje kao glavni učitelj udruženja Mushindokai podučavajući kempo, yogu i budizam u glavnom dojou u Zagrebu, ali i u mnogobrojnim ograncima u Hrvatskoj. 1985. godine pokrenuo je prvu studijsku i meditacijsku grupu koja je sustavno proučavala izvorne tekstove palijskoga i mahayanskoga kanona, a 1992. je za potrebe grupe osnovan i prvi rezidencijalni centar u kojem je postojala knjižnica i dvorana za meditaciju.

Bio je to začetak prve budističke zajednice u Hrvatskoj koja danas nosi ime Dharmaloka i Budističkoga centra koji je od 1998. do 2020. godine djelovao u Zagrebu. Tražeći novoga učitelja, 1996. godine je sreo čuvenog chan-majstora shifu Sheng Yena, nosioca obje linije chana u Kini. Susret s majstorom Sheng Yenom i živom tradicijom chan-budizma označio je veliki preokret kako u njegovom životu, tako i u životu Zajednice u cjelini.

U lipnju 2001. je na dvotjednom povlačenju u SAD-u primio rijetko priznanje, prijenos Dharme od majstora Sheng-yena i tako postao jednim od njegovih Dharma-nasljednika na Zapadu. Taj događaj označio je početak njegove karijere kao učitelja i majstora chana, a Dharmaloku, Budistički, a potom i Chan centar kao jedno od rijetkih mjesta u Europi gdje je moguće pouzdano slijediti stazu chan budizma.

Međunarodni je majstor chana – redoviti je gost-učitelj Dharma Drum Meditation Centra u SAD-u i DDM Centra na Tajvanu. Do sada je vodio preko osamdeset sedmodnevnih i desetodnevnih chan povlačenja u Hrvatskoj, Europi, Sjevernoj Americi i Aziji. Redoviti je član Konferencije zapadnih učitelja budizma. Misiju svojega učitelja nastavio je i kroz zalaganje za međureligijski dijalog i angažirani odnos prema klimatskim promjenama sudjelujući na brojnim međunarodnim tematskim konferencijama.

Autor je kurikuluma za međunarodno priznatu školu za učitelje zenyoge, kao i višegodišnje škole za učitelje Dharme i chana.

Chan centar Hartovski vrh, čija je izgradnja financirana gotovo isključivo njegovim međunarodnim naporima, poklon je budućnosti chana na ovim prostorima. I naravno, vibrantno mjesto otvoreno svima koji žele sami okusiti plodove prakse njegovanja uma.

Gostovanja

Dharma Drum Retreat Center

Pine Bush, NY, 28. 6. – 6. 7. 2024.

Više informacija

Dharma Drum Vancouver Centre

Vancouver, Kanada, studeni, 2024.

Više informacija

Javna
predavanja

Svaki mjesec Centar organizira slobodna javna predavanja. Ova predavanja pomoći će vam da saznate jesu li budizam kao učenje i chan kao metoda prakse nešto što vam je blisko, što bi vas moglo nadahnuti da slijedite put koji nude.

Sri

16

Javno predavanje

Javno predavanje

Srijeda, 16.10.2024. od 19:00-20:30

Online

Zoom