Česta pitanja

Česta pitanja

Prvi koraci

Kome su namijenjeni programi Chan centra?

Programi Centra namijenjeni su svima. Tu smo ako sebi i drugima želite pomoći da biste nadišli nezadovoljstvo, nemir i emocionalna previranja. Tu smo ako vas zanima istraživanje vlastite naravi. Tu smo i ako želite konce vlastitoga života preuzeti u svoje ruke. Ili puno jednostavnije – prolaze li vam glavom pitanja poput “kako se opustiti” i “kako se riješiti stresa”, naš je Centar pravo mjesto na kojem biste mogli pokrenuti poluge vlastitoga preobražaja.

Trebam li biti budist da bih se priključio/la?

Da biste sudjelovali u aktivnostima Centra ne morate biti budisti. Naša misija je smanjivanje nepotrebnog i suvišnog nezadovoljstva, napetosti i konflikata. Pritom koristimo tradicionalne metode njegovanja uma oblikovane u skladu s potrebama suvremenih ljudi.

Možete li mi preporučiti literaturu o budizmu i chanu?

Na hrvatskom možemo preporučiti djela vijetnamskog učitelja Thich Nhat Hanha, japanskog učitelja Shunryu Suzukija i australskog učitelja Ajahn Brahma.
Za uvod u chan možete potražiti Duboku mudrost shifu Sheng Yena u našem izdanju.

Želim naučiti meditirati, s čime da započnem?

To je prava odluka! Svaki mjesec, najčešće prve srijede u mjesecu, Centar organizira slobodna javna predavanja. Točan raspored možete provjeriti u našem kalendaru. To je prilika da upoznate našeg učitelja, Žarka Andričevića, rijetko cjelovitog znalca meditacije. Čut ćete kako mudrost chana shvaća svakodnevne životne situacije. I tako doznati je li budizam kao učenje i chan kao metoda meditacije nešto što bi vas nadahnulo da krenete dalje. Ako je tako, sljedeći je korak tečaj Mirnoća i uvid, naš temeljni program koji se održava tri puta godišnje tijekom jednog vikenda.

Kada se mogu priključiti meditacijskog grupi?

Redovita grupna meditacija odvija se jednom tjedno i odličan je način da održite svoju praksu poletnom. Priključiti joj se mogu članovi Centra koji su pohađali tečaj meditacije Mirnoća i uvid.

Posjeti, knjižnica, jastuci i zenyoga

Primate li posjete Chan centru?

Primamo, u vrijeme kada nema meditacijskih povlačenja ili drugih programa. Želite li nas posjetiti, kontaktirajte nas.

Kako mogu posuditi knjige iz knjižnice Centra?

Naša je knjižnica nastajala destljećima. Da biste mogli posuđivati knjige, za početak trebate biti član Centra. Knjižnica je fizički smještena na Hartovskom vrhu. Prilikom dolaska na neki od programa možete posuditi knjigu koja vas zanima ili vratiti onu koju ste pročitali.

Imate li vlastitih naslova za prodaju?

Imamo. Dva su posvećena chanu, autor im je majstor Sheng Yen. Prvi je Duboka mudrost, koju preporučujemo kao odličan uvod u razumijevanje i praksu chana. Drugi je Tragovi goveda, obiman i cjelovit pregled povijesti chana i svih njegovih metoda. Treći naslov je Zenyoga – razvijanje pomnosti kroz pokret. Autorica je Karmen Mihalinec, radi se o priručniku za praksu yoge. Kako do ovih knjiga? Kada dođete na neki od programa, a možete naručiti i dostavu na adresu. Pišite nam.

Čujem da izrađujete jastuke za meditaciju – kako ih mogu nabaviti?

Dobro ste informirani! Jastuke za meditaciju izrađujemo već više od dvadeset godina i testirani su u zahtjevnim uvjetima intenzivnih chan povlačenja. Postoje dva modela. Oba imaju unutarnji jastuk i vanjsku navlaku koja se može skidati i prati. Punjeni su heljdinim ljuskicama. Kako do njih? Možete ih nabaviti kada dođete na Hartovski vrh.

Što mogu očekivati na volonterskim radovima?

Volontiranje je odličan način da korisno provedete dan u prirodi i da nam usput značajno pomognete u održavanju Centra. Glavnina poslova vezana je uz vrtlarenje – plijevljenje, presađivanje, sadnju, košnju i obuzdavanje zelenila. Možete doći u dane određene za proljetne ili jesenske radove, ili u bilo koje doba kada nema meditacijskih povlačenja. Očekuje vas dobro društvo i fina hrana! Više o volontiranju pročitajte ovdje.

Što je zenyoga i je li za mene?

Zenyoga je posebna vrsta vježbanja usaglašena s praksom chana – zovemo ju meditacijom u kretanju! Dovodi tijelo, dah i um u red kroz položaje, slijedove pokreta i vježbe disanja. Razvija produbljeno razumijevanje tijela i vodi usklađivanju pokreta i daha. Pogodna je za sve dobne skupine – ne natječemo se u vanjskom izgledu položaja već razvijamo pažnju dubokim ulaskom u svaki pokret. Zanima li vas još i želite li saznati gdje se uključiti, više informacija pronaći ćete ovdje.

Meditacijska povlačenja, seminari i programi uživo

Za koga su pogodna meditacijska povlačenja?

Chan centar Hartovski vrh organizira meditacijska povlačenja različitog intenziteta namijenjena različitim stupnjevima praktičara. Za sve je uvjet da ste prošli tečaj Mirnoća i uvid ili da već imate odgovarajuće meditacijsko iskustvo u usporedivim oblicima prakse (vipassana, mindfulness i sl.). Važno je da iskustvo povlačenja bude nadogradnja vašoj redovitoj praksi, pa su utoliko najpogodnija upravo za one koji su već uspjeli pronaći vremena i nadahnuća za redovitu meditaciju. Osim toga, snažno savjetujemo postupnost – dođite prvo na Dan meditacije, potom na trodnevno i naposljetku na sedmodnevno chan povlačenje.

Kako da se prijavim za povlačenje ili seminar?

Svaki naš program ima zasebnu elektroničku prijavnicu. Ispunite ju u potpunosti i pošaljite. Povratno ćete dobiti poruku kojom potvrđujemo da ima mjesta i da – u nekim slučajevima – zadovoljavate uvjete prijave. Istom porukom ćemo vas pozvati da izvršite uplatu preporučene donacije. Tek tada završava proces prijave.

Što ako moram otkazati?

Život je nepredvidiv i ponekad se može dogoditi da morate otkazati svoj dolazak. S druge strane, trebate znati da je organizacija povlačenja i seminara složen i logistički zahtjevan posao i da ga svako otkazivanje otežava. Ukoliko vam je potvrđena prijava, a saznate da ne možete doći molimo vas da nam to što prije javite. Možda postoji lista čekanja pa tako dajete priliku da netko drugi zauzme vaše mjesto. U tom slučaju vratit ćemo vam uplatu umanjenju za iznos manipulativnih troškova. Ukoliko ne bude tako, a otkazali ste dolazak do tjedan dana prije početka povlačenja/seminara zadržat ćemo 50% vaše uplate. Otkazivanje nakon tog roka ili nedolazak podrazumijeva zadržavanje cjelokupnog iznosa. Molimo vas da to imate na umu prilikom prijave, i hvala na razumijevanju.

Dolazak i boravak u Centru

Kako da dođem do Chan centra?

Chan centar Hartovski vrh smješten je u Parku prirode Žumberak kraj sela Hartje – pogledajte našu lokaciju na karti. Najlakše je doći osobnim automobilom, no nemojte slijediti Google ili neku drugu navigaciju. Dolazite li preko Jastrebarskog, produljite Starom Karlovačkom prema Karlovcu i skrenite desno za Krašić. Držite se glavne ceste smjer Kostanjevac – Bregana. Centar se nalazi oko 1,5 km nakon sela Drašći Vrh, s lijeve strane. Dolazite li preko Bregane, u nijednom času ne silazite s glavne ceste – važno je da nakon Gabrovice nastavite uzbrdo desno preko Stojdrage i Budinjaka. Centar će vam biti s desne strane, oko 700 m nakon sela Hartje. Kada je na programu povlačenje ili seminar, u prijavnici ćemo vas pitati nudite li ili tražite prijevoz da bismo organizirali dijeljeni prijevoz. Pozivamo vas da zbog ekološke i financijske odgovornosti podržite ovakav način dolaska i da ponudite/popunite mjesta u automobilima. Ukoliko je mjesta u automobilima premalo, najbolje je doći vlakom do stanice Lazina – Draganić. Ondje vam možemo organizirati pick-up, uz nadoknadu troškova.

Kada počinju i završavaju povlačenja/seminari?

Načelno, na dan početka u 17 sati i na dan završetka oko 14 sati. Točne podatke pronaći ćete u opisu programa u našem kalendaru. Napominjemo da je važno doći na vrijeme.

Mogu li doći samo na dio programa?

Povlačenja su zaokružene cjeline i nužno je da im prisustvujete od početka do kraja. Ako unaprijed znate da to nećete moći, pokušajte naći pogodniji termin kada ćete na raspolaganju imati više vremena.

Mogu li doći ranije i ostati nakon što povlačenje/seminar završi?

U načelu da. Tu želju možete izraziti u rubrici “Napomene Centru” u prijavnici. Međutim, ukoliko nemate vlastiti prijevoz to može biti teško za organizirati. Nadalje, računajte da ćete sudjelovati u dnevnom rasporedu Centra i tekućim poslovima.

Na povlačenju i seminaru

Koja pravila vrijede tijekom boravka na povlačenju?

Pravila su krajnje jednostavna i postoje da bi svim sudionicima povlačenja osigurala glatko i nesmetano uključivanje u njegov ritam i sadržaj. Prvo pravilo je tišina koju shvaćamo kao preduvjet da svatko dobije priliku za okretnje prema unutra. Dio uspostavljanja tišine je nekorištenje mobilnih telefona i sličnih uređaja. Drugo pravilo je točnost. Raspored povlačenja je oblikovan prema mogućnostima polaznika različitog “staža” u praksi. Od sudionika tražimo da ga se pridržavaju. Treće je pravilo urednost i pažljivost prema ljudima i stvarima. I četvrto je – pomnost u svim aktivnostima.

Kakav je smještaj?

Smještaj u Centru je grupni – imamo četiri suvremene i opremljene spavaonice od kojih svaka ima po četiri ležaja na kat. Uz svaku su spavaonicu dvije kupaonice. Iako vam se možda pali alarm za gužvu, obzirom na narav aktivnosti i program na povlačenjima i seminara, tišinu i okrenutost sebi, uvjeti za spavanje su vrlo udobni.

Što da odjenem i ponesem?

Količina osobnih stvari
Prostora za odlaganje ima malo, pa vas molimo da se pakirate ekonomično. Staze po kompleksu nisu pogodne za kofere s kotačima – ponesite radije torbu za nošenje ili ruksak.
Posteljinu ćete dobiti, ali treba vam ručnik.

Odjeća i obuća
Centar je smješten na 500 m nadmorske visine i ima uglavnom planinsku klimu. To znači da vam uvijek treba malo toplija odjeća nego u gradu ili nizini. Uzmite topliju jaknu, robusne cipele za hodanje u šumi i rad vani, spretnu obuću pogodnu za učestalo izuvanje (u kućama smo bosi). Ponesite kišobran; kapu i rukavice ako dolazite zimi. Papuče, za rad unutar prostora.

Oprema za meditaciju
Centar je opremljen jastucima u dvije veličine, ručnicima za sjednje i podmetačima. Ako želite koristiti svoj jastuk, možete ga donijeti. Ako koristite klupicu, ponesite ju. Uvijek je dobro ponijeti dekicu za ogrnuti se tijekom sjedenja. Temperaturu u dvorani za chan održavamo na 19 stupnjeva. Odjeća za sjedenje u meditciji treba biti komotna i tamnijih boja. U dvorani se poslužuje čaj – za njega donesite malu termosicu koju ćete ondje držati. U blagovaonici ćete imati šalicu.

Pribor za osobnu higijenu
Neka bude biorazgradiv i bez antibakterijskih sredstava – tako nam pomažete da otpadne vode možemo neškodljivo obraditi. Molimo isto tako da ne korisite vlažne maramice , i osobito važno – da ih ne bacate u wc školjku. To je teško razgradiva plastika.

Otpad
Žumberak nema organizirano odvojeno prikupljanje otpada. Kako ga mi razdvajamo, to znači da ga vozimo u Samobor na reciklažno dvorište. Za osobni otpad vrijedi pravilo kao u planinarskim domovima – sobom odnosite ono što ste donijeli. Hvala na razumijevanju.

Kakva je hrana?

Odlična! Hranjiva, pripremljena s ljubavlju i vegetarijanska. Mlijeko, sir i jaja koje koristimo su kontrolirnog porijekla iz lokalnih domaćinstava. Nastojimo da što više namirnica bude lokalnog podrijetla iz biološkog uzgoja. Molimo vas da ne donosite svoju hranu.

Hoće li mi biti dodijeljen neki zadatak?

Hoće, i to je jedno od zadovoljstava povlačenja ili seminara – gledati kako grupa ljudi može brinuti sama za sebe tako što među sobom dijeli poslove koji ju održavaju. Poslovi su jednostavni i uključuju čišćenje, pomoć u kuhinji, radove u vrtu ili na održavanju objekata. Odražavaju načelo života u zajednici ili staro, dobro “svi za jednoga, jedan za sve”. I naravno, poslove shvaćamo kao vježbu pomnosti u pokretu – i pripremu za ono što slijedi izvan povlačenja.

Hoću li imati priliku za druge aktivnosti dok sam na povlačenju?

Pomno kretanje u aktivnostima poput yoge i tai chija moguće je u stankama vježbati vani, na otvorenom ili na terasi dvorane za chan. Pri tome treba paziti da ne ometate druge polaznike. U određeno vrijeme za vježbanje je otvorena i sama dvorana, što će biti objašnjeno na povlačenju. Molimo vas da se suzdržite od glasnih aktivnosti. U duhu je povlačenja suzdržati se od čitanja i pisanja.

Mogu li tijekom povlačenja izlaziti?

Od svih polaznika povlačenja tražimo da ostanu unutar posjeda Chan centra. Moguće je otići u samostalne šetnje šumom koja graniči s posjedom no – ako ste u Centru prvi puta i još ju ne poznajte – tek nakon grupnog izlaska. Kad odlazite sami važno je da se ne udaljavate, osobito ako imate lošiju orijentaciju. Šuma je lovište – nedjeljom u nju ne ulazimo.

Što ako me netko treba kontaktirati u slučaju nužde?

Kako na povlačenju ne koristite mobitel, svojim bližnjima možete dati e-mail ili telefonski broj Chan centra za bilo kakvu nužnu potrebu. Zamolite ih da šalju SMS. Javit ćemo im se u prvoj stanci. Broj telefona dobit ćete u posljednjem mailu prije početka programa za koji ste se prijavili.

Preporučene donacije

Što pokriva preporučena donacija za povlačenje?

Pokriva troškove vašeg smještaja i hrane, profesionalne pomoći na povlačenju (kuhara/ice) i organizacije. Prikupljenim sredstvima pokrivamo i ostale troškove vođenja Centra kao što su održavanje kuća i okoliša. U nju, međutim, nije ugrađena donacija učitelju za poduku.

Što je dana, darivanje?

U tradiciji budizma, učitelji poduku u meditaciji nude bez naplate, slobodno, zato jer se smatra neprocjenjivom. Želite li im zahvaliti, jedan od načina je da im uputite danu, svoju donaciju koja je namijenjena isključivo njima. Dana je sanskrtska riječ za darivanje, i odnosi se na vrlinu iskrene darežljivosti. Uz pomoć nje tradicija Buddhadharme se održala do naših vremena. I naposljetku, izgradila i naš Centar.

Što nakon povlačenja?

Mogu li se uključiti u meditacijsku grupu i nastaviti zajedničku praksu?

To bi bilo odlično! Na povlačenju ste sakupili poleta i nadahnuća koje je najbolje održavati tjednim sastancima s grupom i učiteljem. Za početak trebate biti član Centra.

Kontaktirajte nas

Kome da se javim ako imam još pitanja?

Pišite nam.

Kako da se prijavim ili odjavim s mailing liste?

Prijavnicu za našu mailing listu pronaći ćete ovdje. Ovisno o statusu, primat ćete naše novosti jednom mjesečno. U novostima najavljujemo predstojeće događaje i donosimo predavanje na temu mjeseca. Ako ste naš član, dobivat ćete i poveznicu na Zoom meditacijsku grupu ili obavijesti o aktivnostima namijenjenima baš vama.
Svako izdanje naših novosti omogućava ispis s mailing liste – treba samo kliknuti na “odjavi me” u podnožju poruke.