Meditacijska povlačenja

Kušati chan

Hartovski vrh je jedno od rijetkih mjesta u Europi koje je osmišljeno upravo za meditacijska povlačenja. Sabrati se u tišini, doći u doticaj s tijelom i osjećajima te otpustiti napetost preduvjeti su da proniknemo u srž chana

Od čega se povlačimo? Od svakodnevnog života, uobičajenih navika i tehnologije, od neposredne okoline i uvjeta na samom povlačenju te konačno i od samih sebe. Napuštajući misli vezane uz prošlost i budućnost, postavljamo um u stvarnost sadašnjeg trenutka gdje možemo doživjeti i upoznati dublje slojeve vlastitog bića. 

Duboko preobražavajuće, iskustvo chan meditacijskog povlačenja je preduvjet razvoju ljekovite mudrosti i suosjećanja.

Iskustvo povlačenja razvijamo postupno, od jednodnevnih ka višednevima.

Jednodnevna
povlačenja

Dan proveden u meditaciji blago uvodi u način i duh produljene chan meditacije. Okusit ćete kontinuiranu primjenu metode meditacije – u sjedenju, hodanju, vježbanju i obavljanju jednostavnih poslova. Meditacijsko povlačenje nije samo individualna praksa u grupi, već i u tišini stvoreno zajedništvo te uzajamno pomaganje i podržavanje koji su bitan dio duhovne prakse. 

Trodnevna
povlačenja

U vrenju života dublji slojevi našega bića ostaju uglavnom skriveni i nevidljivi, a vrijedni su spoznavanja. U blagoj atmosferi trodnevnog povlačenja njegujemo um početnika ili svježine neprestano se vraćajući u sadašnji trenutak. Opuštamo tijelo i um uz pomoć meditacije na dah u mirovanju i pomnosti na tijelo u kretanju. Tako izgrađenu unutarnju stabilnost i mir po povratku iz tišine prenosimo i u svakodnevni život. 

Sedmodnevna
povlačenja

U trajanju jedne mjesečeve mjene, sedmodnevna meditacija nas usklađuje s većim ritmovima prirodnog okruženja i svojevrsna je inicijacija u praksu chana. Kao takva, smatra se osobito značajnom. Tijekom sedam dana možemo dovesti um u stanje kontinuirane sabranosti ili jednog uma. Tako duboka usredotočenost otvara vrata viđenju vlastite prirode i preobražavajućem iskustvu kojem chan vodi.

Struktura povlačenja je rezultat duge tradicije. Uključuje skup uvjeta – mjesto, grupu, učitelja, ritam i metodu – koji pomažu našu težnju da produbimo praksu. Naziva se intenzivnim, jer po ritmu i zahtjevnosti odgovara redovničkom povlačenju. Koriste se napredne metode chan meditacije kao što su tiho osvjetljavanje ili mochao, i huatou

Život na povlačenju obilježava krajnja jednostavnost. U ritmu sjedenja, vježbanja, predavanja, rada i odmora obitavamo u stvarnosti sadašnjeg trenutka. Pojednostavljivanje života na svega nekoliko aktivnosti polako se, dan za danom, počinje zrcaliti u unutarnjem pojednostavljivanju i lakoći.

Sub

05

Sedmodnevno povlačenje

Sedmodnevno chan povlačenje

Subota, 05.10.2024. u 16:30 -
Subota, 12.10.2024. u 12:00

Chan centar Hartovski vrh

Hartje bb, Kostanjevac

Samostalna
povlačenja

U dogovoru s učiteljem, članovi s duljim iskustvom mogu krenuti na samostalna meditacijska povlačenja u trajanju od tri do sedam dana. Polaznici brinu za sebe, a Centar nudi podršku kroz video snimke Dharma predavanja i mogućnost razgovora s učiteljem.

Kontaktirajte nas