• DHARMALOKA

  ZAJEDNICA DOBRIH PRIJATELJA

  Kako meditirati - Budistički centar

Središnje vrijednosti naše zajednice

Tradicija u suvremenosti

Slijedimo plemenitu tradiciju koja traje već preko 2500 godina, ali na temelju vlastitog bogatog iskustva ju prilagođavamo potrebama i zahtjevima života u 21. stoljeću. Mi smo svjetovna institucija s minimumom institucionalnog – prednost dajemo oživljavanju srži chana, umjesto da nastojimo očuvati kulturna obilježja civilizacija koje su ga iznjedrile i razvijale.
Međutim, u našem slučaju manje vanjske strukture ne znači manje posvećenosti. Njegovanju uma, središnjoj praksi oko koje se odvija sve što činimo, pristupamo ozbiljno, odgovorno i upućeno.

Duboke istine jasnim riječima

Ne nastojimo opčiniti ni fascinirati već jasno i neposredno uputiti na vlastito istraživanje o naravi sebe i svijeta. Držimo da duboke istine traže jednostavnost i razumljivost u prenošenju. Takav način podučavnja posreduje humanističke ideale koji uvažavaju svakog pojedinca i vjeruju u njegov ili njen prirođeni potencijal da sazna za sebe.

Prijateljstvo umjesto autoriteta

Naše zajednica počiva na duhovnom prijateljstvu i uzajamnoj podršci. Kao što je Buddha jednom rekao, “Prijateljstvo je cijeli duhovni put”. Tako je stavio u fokus činjenicu da je mreža dobrih utjecaja presudna u stvaranju okruženja gdje kao pojedinci i kao društvo možemo nadići uskogrudnost i izgraditi svijet s više uzajamnog razumijevnja.

Humor

Iako budizam započinje naizgled mračnom tvrdnjom da je život patnja, druženja u našoj zajednici su prožeta lakoćom bivanja i mnoštvom smijeha.

U čemu je tajna? Ne shvaćati sebe preozbiljno je možda jedan od najvažnijih plodova posvećenosti praksi chana.

Uvažavanje svih bića

Temeljna moralna vrlina u budizmu je nenasilje koje se proteže na sva osjetilna bića. Prirodna je posljedica dubokog uvida u međupovezanost svega postojanja. Mi ga nastojimo utjeloviti ne samo odabirom vegetarijanstva, već i stilom života kojim minimalno ugrožavmo ostali život na ovom našem planetu.

Učitelj

shifu Žarko Andričević

Majstor chana Žarko Andričević

Pionir i začetnik sustavne prakse budizma u našoj zemlji, Žarko Andričević je utemeljitelj Budističke zajednice Dharmaloka i Chan centra.

Pristupačnog, a istovremeno dubokog načina podučavanja, već četiri desetljeća otvara puteve i prostore za iznalaženje odgovora na temeljna egzistencijalna pitanja kroz stazu budističke mudrosti i meditacije.

Saznajte više…

Učiteljice posebnih programa

Karmen Mihalinec

Karmen Mihalinec

Kao tinejdžerica je, na nagovor mame, počela vježbati yogu uz koju je ubrzo došao i budizam. Sa Žarkom je suosnivačica Budističkog centra, voditeljica Škole za učitelje zenyoge i autorica knjige Zenyoga – razvijanje pomnosti kroz pokret. Vodila je projekt izgradnje Chan centra u kojem podučava i vodi kraća povlačenja. Diplomirala je indologiju i filozofiju. Kad ne plijevi, kao ravnateljica Centra zadužena je za osmišljavanje, koordinaciju i provedbu programa. Ponekad se bavi i yogācarom.

Ela Vukelja

Ela Vukelja

Tridesetak godina se bavi meditacijom i studijem budizma. Učiteljica je zenyoge i mentorica u njenoj školi za učitelje. Vodi chan meditacijsku grupu u Puli i podučava na kraćim povlačenjima. Po struci je socijalna pedagoginja s godinama iskustva rada s djecom i roditeljima u sustavu alternativne skrbi. Svojim doprinosom u podučavanju i dijeljenju iskustava nastoji pomagati u suočavanju s mnogobrojnim životnim izazovima i poteškoćama. Koordinatorica je programa Centra.

Kratka povijest naše zajednice

 • 2019.

  Otvaranje Chan centra Hartovski vrh

  Nakon gotovo četiri godine izgradnje u svibnju smo otvorili svoj novi dom – Chan centar Hartovski vrh, suvremen rezidencijalni i meditacijski centar, prvi takav prostor u našoj zemlji. Obuhvaća pet objekata u kojima su smještene višenamjenska dvorana, blagovaonica s kuhinjom, kuća za rezidentne i gostujuće učitelje i spavaonice.

 • 2015.

  Početak gradnje

  U kolovozu su na našu livadu izašli teški strojevi i započela je prva faza gradnje našeg novog centra. Prije početka smo organizirali brojne radne akcije čišćenja terena. Jednom smo čak pokušali održati meditacijsko povlačenje pod šatorima, ali s planine nas je otpuhala oluja godine:)
  Prije i tijekom gradnje provodili smo međunarodne i domaće donatorske akcije – svako Žarkovo putovanje u inozemstvo da bi vodio chan-povlačenje bila je prigoda da svoje učenike upozna s našim projektom i pozove ih da ga podrže. Stotine su to učinile. Uz ustrajnost, darežljivost je tako vrlina koja je omogućila nastanak ovoga mjesta.

  2015.

 • 2013.

  Vijeće EBU u Zagrebu

  Ugostili smo trodnevni sastanak Vijeća Europske budističke unije i s gostima bili na prijemu kod Predsjednika RH.

 • 2007.

  Stupanje na svjetsku pozornicu

  Uz redovito sudjelovanje u radu Europske budističke unije, međunarodnu djelatnost širimo i na svjetsku razinu – naša delegacija od 2007. godine redovito sudjeluje u međunarodnoj proslavi UN-ovog dana Vesakha u Tajlandu, Vijetnamu  i Šri Lanki te postaje član Svjetskoga budističkog samita što se jednom u tri godine okuplja u Japanu.

  2007.

 • 2005.

  Zemljište za novi centar

  Nakon dugotrajne potrage, pronašli smo mjesto za budući rezidencijalni i centar za povlačenja. Ukupno 26.000 m2 prekrasne valovite livade okružene šumom na Žumberku.

 • 2004.

  Upis u Evidenciju vjerskih zajednica

  Nakon višegodišnje suradnje na izradi zakona o pravnom položaju vjerskih zajednica napokon smo 2004. dobili rješenje o upisu u evidenciju. To, nažalost, ni do danas nije uključilo ostvarenje istih prava što ih uživaju druge zajednice.

  2004.

 • 2002.

  Dalaj-lama u Hrvatskoj

  Vjerojatno najveći događaj vezan uz budizam u Hrvatskoj bio je posjet Njegove Svetosti XIV. dalaj-lame Splitu i Zagrebu. Pomogli smo u organizaciji dolaska, a naša Karmen bila mu je službena prevoditeljica.

 • 2001.

  Naš učitelj Žarko Andričević postaje nasljednikom u Dharmi shifu Sheng Yena

  Naš učitelj Žarko Andričević  je 2001. godine doživio rijetko priznanje. Postao je nasljednikom u Dharmi shifu Sheng Yena i time se etablirao kao međunarodni majstor chana. Redoviti je gost-učitelj Dharma Drum Meditation Centra u SAD-u i na Tajvanu. Vodi meditacijska povlačenja u Švicarskoj, Njemačkoj, Kanadi, SAD-u, Hong Kongu i Australiji. Godinama je bio potpredsjednik Europske budističke unije i redoviti je član mreže Budistički učitelji Europe.

  2001.

 • 1998. nadalje

  Razdoblje rasta

  Ovo je zrelo i plodno razdoblje u radu naše zajednice. Od utemeljenja Budističkog centra, u njegove 22 godine rada, organizirali smo 66 tečajeva chan meditacijske prakse (u našem Centru, u Puli, Splitu, Celju, Šibeniku, Beogradu, Berlinu i Cape Codu), 26 ciklusa predavanja, 62 jednodnevna povlačenja, 38 trodnevnih povlačenja, 3 petodnevna povlačenja, 32 sedmodnevna povlačenja ili ukupno 416 dana meditacijskih povlačenja, zatim 22 seminara Krk i 14 seminara Orebić, 3 seminara Fužine i 2 seminara Jelsa ili ukupno 275 dana seminara!

  Pokrenuli smo i priveli kraju obrazovanje šest naraštaja škole za učitelje zenyoge, međunarodno certificiranoga programa. Objavili smo četiri knjige – Zen Velikoga Bisera u suradnji s Profilom, a Duboku mudrost, Zenyogu – razvijanje pomnosti kroz pokret i Tragove goveda u vlastitoj nakladi. Pokrenuli smo meditacijske grupe u Puli, Šibeniku, Splitu, Celju, Berlinu i Cape Codu, SAD. Članovi naše zajednice sudjelovali su na nizu povlačenja što ih je shifu Sheng-yen održao u Europi , SAD-u i na Tajvanu. Dvanaest je članova preuzelo zavjete Bodhisattve, kojima svoje najplemenitije težnje posvećuju dobrobiti drugih bića.

 • 1998.

  Osnovan Budistički centar u Zagrebu

  Nakon susreta našeg učitelja sa shifu Sheng Yenom i njegovoga posjeta Zagrebu, odlučili smo u prakticiranju slijediti tradiciju chana ili kineskog zena. Iako smo i ranije kao grupa pokazivali sklonost prema sino-japanskoj mahayanskoj tradiciji, naše dotadašnje bavljenje budizmom bilo je uglavnom općenitoga karaktera. Susret sa živom tradicijom i pored toga s jednim od danas najznačajnijih učitelja budizma shifu Sheng Yenom, našoj je zajednici udahnulo novi život. Tako smo utemeljili Budistički centar u središtu Zagreba i postali dostupniji svima koji su htjeli istražiti drevni Buddhin nauk i početi slijediti metode chana ili zena.

  1998.

 • 1997.

  Shifu Sheg Yen u Zagrebu

  Sredinom svibnja je prvi i jedini puta u Zagrebu boravio shifu Sheng Yen. Održao je javno predavanje na temu Chan put ka prosvjetljenju i održao trodnevno meditacijsko povlačenje. Posjet je trajao svega pet dana, no njegov značaj za našu zajednicu nije se iscrpio do danas. Postavio nas je na put sustavne i promišljene prakse njegovanja uma. Shifu je bio vrlo nadahnut – izložio nam je cjelovitu metodu tihog osvjetljavanja koja je do danas ostala glavna metoda chana u našoj grupi.

 • 1993.

  Članstvo u Europskoj budističkoj uniji

  Dosegnuli smo novu razinu organizacijske uređenosti i na sastansku Europske budističke unije 1993. godine primljeni smo u njeno članstvo. U godinama koje su slijedile doveli smo, ili pomogli u dovođenju, niza relevantnih budističkih učitelja u našu zemlju. Premda s višedesetljenim zakašnjenjem u odnosu na zapad, naša je javnost tada napokon imala priliku upoznati velike učitelje budizma i čuti njihova razmišljanja o naravi ljudskoga života. Početak novog milenija bilo je plodno razdoblje za budizam u Hrvatskoj – niknulo je još nekoliko društava i grupa koji su doprinjeli raznolikosti budističke scene u našoj zemlji.

  1993.

 • 1992.

  Osnovali smo centar u Markuševcu

  Nadahnuće, ozbiljnost i predanost grupe doveli su do osnivanja prvog budističkog centra u Hrvatskoj početkom 90-ih godina. Taj centar u Markuševcu bio nam je dom više od pet godina. Premda udaljen od grada i nepogodan za svakodnevne dolaske, imao je knjižnicu i prostor za meditaciju što nam je omogućilo provođenje redovitih programa studija i produljenih meditacijskih sjedenja.

 • 1985.

  Prvu studijska i meditacijska grupa

  U više nesklonim nego povoljnim uvjetima, sredinom 80-ih jedan od ranih entuzijasta Žarko Andričević pokrenuo je prvu studijsku i meditacijsku grupu koja se sustavno bavila promišljanjem izvornih budističkih tekstova i upražnjavanjem meditacije. Bili su to temelji današnje zajednice, a polaznici tih ranih studijskih grupa i danas čine dio njene jezgre.

  1985.

 • Sedemdesete i rane osamdesete

  Kempo!

  Borilačka vještina nalik karateu, kempo, kao oblik susreta sa sobom i razrješenja unutarnjih konflikata jezgrena je praksa grupe. Uskoro mu se priključuje yoga – tada smo ju zvali kineskom:)

 • 1977.

  Rani počeci

  Početke naše budističke zajednice moguće je slijediti daleko unazad, u sada već davnu 1977. godinu kada je malena skupina posvećenika yoge i borilačkih vještina odlučila preuzeti Tri utočišta i odabrala budističku stazu kao svoj životni put. Fotografija ne prikazuje ceremoniju, već onodobno druženje:)

  1977.

O Centru

Chan centar Hartovski vrh je meditacijski i rezidencijalni centar Budističke zajednice Dharmaloka. Centar je s jedne strane fizičko mjesto. Lijepo osmišljeno i inspirativno. S druge, Centar su naši programi koje u najširem mogućem smislu možemo opisati kao njegovanje uma. Uključuju prve korake na stazi meditacijskoga razvoja, vodstvo i pomoć pri svim njegovim kasnijim stupnjevima. Pritom se rukovodimo znanjem o umu što su ga stjecali brojni naraštaji tradicije chana i vlastitim dubokim iskustvom o primjeni tog znanja u uvjetima današnjice. Svim zainteresiranima nudimo dragocjenu priliku da nauče kako dublje zagledati sami u sebe i u vlastitoj nutrini pronaći korijene trajnijeg zadovoljstva i mira.

Saznajte više…