Meditacija

meditacija

Meditacija, otkrivanje izvornog uma

Meditacija je izravan put iz bolne stješnjenosti nastale zaokupljenošću sobom i krutom podjelom na ja i drugi, put k miru, radosti i slobodi. Može nam pomoći da otpustimo stres, postignemo veći stupanj tjelesnog i mentalnog sklada, razvijemo pozitivne emocije i skladnije odnose sa drugima. No konačni cilj meditacije u chanu je probuđenje.

Kvaliteta života ili stupanj sreće ovisi o stanju uma, a ono ovisi o stupnju mentalne stabilnosti i dubini razumijevanja. Ništa nije fiksno, kruto, trajno i nepromjenjivo i stoga njegovanjem uma mjenjamo način na koji doživljavamo sebe, druge i svijet.

Um budnosti

Chan drži da je naš izvorni um – um buddhe, slobodan, neograničen i ispunjen beskrajnom mudrošću i suosjećanjem. Meditacija je put ka otkrivanju tog izvornog uma i naše prave prirode, povratak iskonskom domu skrivenom pod naslagama zabluda i iskustava koja su vremenom okoštana u ono što nazivamo karakterom. Pritom ne pokušavamo postati nešto što nismo, već otkrivamo što uistinu jesmo i oduvijek smo  bili, a da to nismo znali. Njome ostvarujemo svoju težnju za slobodom.

meditacija

Naučite kako meditirati

Tečaj meditacije Mirnoća i uvid je temeljni program Centra i počena točka njegovanja uma. Plod je četrdesetogodišnjeg iskustva u meditaciji i njenom podučavanju našega učitelja, Žarka Andričevića.

Tijekom dvodnevnog programa saznat ćete kako meditirati i sve što vam je potrebno da biste započeli – kontekst chan prakse, njene metode, stupnjeviti put napretka, teškoće i kako se s njima nositi, o različitim oblicima meditacije u chanu i još mnogo toga. 

Saznajte više

Sub

23

Tečaj meditacije

Mirnoća i uvid, tečaj meditacije

Subota, 23.11.2024. u 9:00 -
Nedjelja, 24.11.2024. u 17:00

Chan centar Hartovski vrh i online

Hartje bb, Kostanjevac | Zoom