• Naši programi

  MORALNOST, MEDITACIJA I MUDROST

  Meditacijska povlačenja

KAKO ZAPOČETI?

Da biste sudjelovali u aktivnostima Centra ne morate biti budisti. Jedini preduvjet je probuđeno zanimanje za istraživanje vlastite naravi, želja da konce vlastitoga života preuzmete u svoje ruke i pomognete sebi i drugima u nadilaženju nezadovoljstva, nemira i emocionalnih previranja. Prolaze li vam glavom pitanja poput “kako se opustiti” i “kako se riješiti stresa”, naš je Centar pravo mjesto na kojem biste mogli pokrenuti poluge vlastitoga preobražaja.

Evo kako krenuti korak po korak:

 • 1

  JAVNA PREDAVANJA

  Svaki mjesec Centar organizira slobodna javna predavanja. Ova predavanja pomoći će vam da saznate jesu li budizam kao učenje i chan kao metoda prakse nešto što vam je blisko, što bi vas moglo nadahnuti da slijedite put koji nude. U odjeljku Istražite pronaći ćete transkripte niza prošlih predavanja, a na našem Youtube kanalu i njihov tonski zapis.

 • UVODNI TEČAJ MEDITACIJE

  Tečaj chan meditacijske prakse Mirnoća i uvid je dvodnevni seminar na kojem ćete saznati sve što vam je potrebno kako biste sami mogli početi meditirati – kontekst prakse, osobite metode, stupnjeviti put napretka, najčešće, i one nešto rjeđe prepreke i kako se s njima nositi, o formalnoj i neformalnoj praksi i još mnogo toga. Tečaj je destilat tridesetogodišnjega iskustva u meditaciji i njenom podučavanju našega učitelja, Žarka Andričevića.

  2

 • 3

  GRUPNA MEDITACIJA

  Nakon tečaja, uspijete li uspostaviti svakodnevnu praksu, možete se priključiti i online grupnoj meditaciji koju Centar održava jednom tjedno. Započinjemo vježbanjem osam pokreta chana kao vježbe pomnosti, a potom slijede dva polusatna meditacijska sjedenja. Po završetku možete popričati s učiteljem, čuti vrijedan savjeti o nekim vidovima prakse ili se naprosto podruži sa sudruzima na putu duhovnog istraživanja.

 • MEDITACIJSKA POVLAČENJA

  Kada osjetite da ste spremni, meditacijski ćete put produbiti odlaskom na povlačenja – krenut ćete s jednodnevnima i polako napredovati do sedmodnevnih. Kaže se da je upravo sedmodnevno povlačenje prava inicijacija u praksu, te da se od te točke na dalje možete smatrati praktičarem chana.

  4

Meditacijska povlačenja

Meditacijska povlačenja predstavljaju samu srž chan-prakse. Daju nam priliku da pomaknemo granice svojeg meditacijskog iskustva i da se zaista sretnemo sa samima sobom. Sabrati se, uspostaviti kontakt sa svojim tijelom i osjećajima i otpustiti nepotrebne napetosti su preduvjeti za sagledavanje svog života iz zdravije i mudrije perspektive. Meditacijska povlačenja su intenzivan oblik prakse koji se odvija u posebnim uvjetima i pod jasnim pravilima. Pravila nam pomažu da umirimo svoj raspršen i nemiran um i “okrenemo svjetlo prema unutra” u nastojanju da prepoznamo svoju pravu prirodu.

Povlačenje ima nekoliko vidova – povlačenje od svakodnevnog života i uobičajenih navika, povlačenje od neposredne okoline i uvjeta na samom povlačenju i konačno povlačenje od samih sebe. Drugim riječima, povlačimo se od misli vezanih uz prošlost i budućnost i postavljamo svoj um u stvarnost sadašnjeg trenutka. Jedino u njemu možemo doživjeti i upoznati dublje slojeve našeg bića koje naš svakodnevni um tako uspješno zastire. Duboko preobražavajuće, iskustvo chan povlačenja je nezamjenjiv preduvjet razvoju ljekovite mudrosti i razumijevanja sebe samih i svijeta koji nas okružuje.

Blaga uvodna povlačenja

Okus chana, jednodnevno meditacijsko povlačenje

Ovo je blagi uvod u način i duh prakse produljene chan meditacije za početnike ili opušteno sjedenje za iskusne praktičare koji žele provesti dan u meditaciji. Naučit ćete kako kontinuirano primjenjivati metodu meditacije – u sjedenju, hodnju, vježbanju ili pri obavljanju jednostavnih poslova. Meditacijsko povlačenje nije samo individualna praksa u grupi, već zajedništvo kojim stvaramo ozračje međusobnog pomaganja i podržavanja, toliko značajno u svakoj duhovnoj praksi. Danu meditacije mogu prisustvovati svi oni koji su bili na tečaju meditacije i imaju ustaljenu meditacijsku praksu.

Um početnika, trodnevno meditacijsko povlačenje

Ovo je produljena praksa meditacije prilagođena početnicima koji se žele bolje upoznati s metodama chana i produbiti svoje iskustvo. U blagoj atmosferi omogućuje uvjete za otkrivanje dubljega sloja našega bića koji je u vrenju života uglavnom skriven i nevidljiv, a vrijedan je spoznavanja. Dan započinje u 6 sati ujutro i uključuje razdoblja meditacije u sjedenju, vježbanje yoge, praksu pomnog rada, predavanje i mogućnost za razgovor s učiteljem. Osnovna tema povlačenja je opuštanje tijela i uma kroz neprestano vraćanje u sadašnji trenutak uz pomoć meditacije na dah u mirovanju i pomnosti na tijelo u kretanju. Povlačenje rađa unutarnju stabilnost i mir koje po povratku prenosimo i u svakodnevni život. Otvoreno je za sve koji su bili na tečaju meditacije i na jednodnevnom sjedenju.

Intenzivna meditacijska povlačenja

Sedmodnevna chan povlačenja

Sedmodnevna meditacijska povlačenja smatraju se osobito značajnima – kaže se da su svojevrsna inicijacija u praksu chana. Zašto je upravo to razdoblje njihov tradicionalni okvir? Toliko traje jedna mjesečeva mjena – pa nas sedmodnevna meditacija usklađuje s većim ritmovima prirodnog okruženja. Tijekom sedam dana možemo dovesti um u stanje kontinuirane sabranosti ili jednog uma. Tako duboka usredotočenost otvara vrata viđenju vlastite prirode i preobražavajućem iskustvu kojem chan vodi.

Na sedmodnevnim povlačenjima se koriste napredne metode chan meditacije kao što su tiho osvjetljavanje ili mochao, i huatou. Nazivaju se intenzivnima, jer po ritmu i zahtjevnosti odgovaraju redovničkim povlačenjima. Život na povlačenju obilježava krajnja jednostavnost, obitavanje u stvarnosti sadašnjeg trenutka te skladno i za praksu poticajno ozračje.

Meditacijska povlačenja na Hartovskom vrhu su osobito nadahnjujuća – mjesto je osmišljeno da bi nas podržalo na svaki mogući način. Unutarnji ustroj povlačenja je rezultat duge tradicije. Osmišljen je kao skup povoljnih uvjeta – mjesta, grupe, učitelja, ritma i metode – koji pomažu naša najplemenitija nastojanja. Tjedan dana ostavljamo svoj svakodnevni život iza sebe, i uranjamo u jednostavan ritam sjedenja, vježbanja, predavanja, rada i odmora. Vanjsko pojednostavljivanje života na svega nekoliko aktivnosti polako se, dan za danom, počinje zrcaliti u unutarnjem pojednostavljivanju koje otkriva bitno drugačiju kvalitetu onoga što nam čini život.

Program studija

Ciklusi predavanja

Periodični nizovi od četiri do osam predavanja povezana jedinstvenom temom istražuju kako tradicija budizma odgovara na suvremena životna pitanjima. Neki se bave općenitim uvodom u budizam, njegovim učenjem i meditacijskim praksama, drugi prate povijesni razvoj budizma, a treći istražuju učenja velikoga vozila i škole chana.

Ciklusi se bave fenomenom budizma u cjelini no istovremeno prikazuju jasnu razliku između njegovih geografskih, nacionalnih i kulturoloških obilježja s jedne, i Buddhadharme kao univerzalnog učenja s druge strane. Kada je u žarištu razmatranja škola chana, polazišna osnova često su čuveni prikazi stupnjeva na putu duhovnoga razvitka, kao što je Deset slika o kroćenju goveda. Poseban je naglasak uvijek na primjenjivosti učenja o probuđenju u uvjetima današnjeg načina života.

Škola za učitelje Dharme i chana

Jedinstvena na ovim prostorima, škola ima dvije važne svrhe. Kao prvo, upućuje da živjeti put razumijevanja i suosjećanja znači dijeliti ga s drugima. I drugo, obrazovanjem novih učitelja čuva vrijedan i plemenit put preobrazbe i za sljedeće generacije, prilagođavajući se novim potrebama i izazovima.
Višegodišnji program studija i prakse koncentrira se na dublje vidove budističke filozofije koji su osobito relevantni u formiranju učenja chana, i na način podučavanja chan-meditacije počev od tečajeva i redovitih satova do meditacjskih povlačenja različite duljine trajanja. Odvija se tijekom četiri produljena vikenda godišnje uz dodatni dio programa odabranih meditacijskih povlačenja. Uvjeti za pohađanje su preuzeta Utočišta i Pravila, višegodišnje članstvo u Budističkom centru i iskustvo u duljim meditacijskim povlačenjima.

Rezidencijalni program

Boravak u Chan centru u vlastitom ritmu

Za one članove koji su već upoznali Centar na povlačenju ili seminaru i znaju osnove chan-meditacije, a htjeli bi u vlastitome ritmu ondje provesti tjedan ili više dana u vrijeme kada nema drugih programa postoji mogućnost rezidencijalnog boravka.

Boravak uključuje sudjelovanje u dnevnim aktivnostima – jednoj zajedničkoj meditaciji i redovnom jednostavnom poslu, ali ostavlja dovoljno vremena za samostalno dulje sjedenje ili studij. Sve to uz podršku ljudi koji točno znaju kako vas u tome mogu kompetentno i sigurno voditi.

Ako sanjate o nešto dana za sebe, samodostatni ste (znadete kuhati i spremati) i htjeli biste doći na mjesto uronjeno u snagu prirode, a opet savršeno opremljeno za spokojno obitavanje, kontaktirajte nas ovdje. Imajte na umu da mogućnost dolaska ovisi o nizu faktora i da rezidencija nije uvijek dostupna.

Chan centar Hartovski vrh

Zenyoga

Zenyoga

Razvijanje pomnosti kroz pokret

Zenyoga je poseban oblik yoge usaglašen s praksom chana – nazivamo ju meditacijom u kretanju! Vježbamo ju i podučavamo već preko četrdeset godina i najstarija smo škola yoge u Hrvatskoj. U zenyogi nastojimo uskladiti i uravnotežiti tri aspekta našeg bića – tijelo, dah i um. Pažljivim kretanjem razvijamo duboku svjesnost o tijelu, usaglašavamo dah s pokretom i polažemo pažnju na neposredno iskustvo sadašnjeg trenutka. Zenyoga je prikladna za svaku dob – ne nastojimo zauzeti nemoguće položaje već prilagoditi kretanje sposobnostima svakog tijela. Ono što nastojimo produbiti nije samo raspon pokreta koji kod nekih od nas uvijek može biti ograničen, već čistoću pažnje i prisutnosti.
Svi učitelji zenyoge prošli su zahtjevnu dvogodišnju obuku u skladu s našim visokim standardima. Osposobljeni su za prenošenje duha chana ili zena u kretanju i to na siguran i nadahnut način.

Saznajte više…