O jasnome umu, četvrti dio

o jasnome umu

O jasnome umu, četvrti dio

Poslušajte četvrto i zadnje predavanje iz serije “O jasnome umu” i saznajte kako Han Shan razmiče velove što zastiru pravu narav sopstva, svima svojstvenu istinsku ljudsku prirodu. Posljednja kitica dovodi nas pred samo iskustvo probuđenja. Poslušajmo zajedno što učitelj Žarko Andičević govori o pjesnikovim riječima koje opisuju taj trenutak.

Od dvojice kineskih budističkih pjesnika istog imena, Han Shan, autor pjesme “O jasnome umu” pripada nama bližem vremenskom razdoblju, dinastiji Ming iz 16. stoljeća.

Han Shan Te Ching je zarana odabrao poziv redovnika i još kao dječak pridružio se budističkoj sanghi. Studirao je, komentirao sutre, pisao pjesme i vježbao meditaciju u raznim školama budizma. Proživio je iznimno bogat i čudesan, u meditaciju uronjen život predanog učenika i učitelja. 

Pjesme Han Shana su esencija i poetičan destilat takvoga života. Nadahnute uvidom, odzvanjaju plodovima i obilježjima chana – izravno ukazuju na um.

O podcastu Mudrost chana s učiteljem Žarkom Andričevićem

Ovaj podcast je dio naše javne online knjižnice koja sadrži podcaste, videa, transkripte i članke.

Naš cilj je chan praksu i mudrost učini dostupnima svima i stvoriti nove puteve za razvijanje društveno angažirane duhovne prakse.
Želite li postati donator podcasta? Svaki pa i najmanji iznos koji darujete pomoći će nam da nastavimo stvarati i objavljivati vrijedne i korisne sadržaje. Za detalje posjetite chan.hr/donirajte.


Hvala vam na slušanju!