Učitelj

 majstor chana Žarko Andričević

Majstor chana Žarko Andričević

Pionir i začetnik sustavne prakse budizma u našoj zemlji, majstor chana Žarko Andričević je utemeljitelj Budističke zajednice Dharmaloka i Chan centra. Pristupačnog, a istovremeno dubokog načina podučavanja, već četiri desetljeća otvara puteve i prostore za iznalaženje odgovora na temeljna egzistencijalna pitanja kroz stazu budističke mudrosti i meditacije.

Rođen je 1955. godine, a zanimanje za religije i filozofiju Istoka pokazao je još u ranim gimnazijskim danima. Po dolasku na studij u Zagreb 1975. godine počeo je vježbati borilačke vještine i yogu u tada čuvenom klubu „Kata“, gdje se istražujući duhovne korijene tih disciplina susreo s budizmom. Dvije godine kasnije i u formalnom je smislu postao budistom preuzimajući Tri utočišta na prvoj takvoj ceremoniji održanoj u bivšoj Jugoslaviji.

Od 1983. godine djeluje kao glavni učitelj udruženja Mushindokai podučavajući kempo, yogu i budizam u glavnom dojou u Zagrebu, ali i u mnogobrojnim ograncima u Hrvatskoj. 1985. godine pokrenuo je prvu studijsku i meditacijsku grupu koja je sustavno proučavala izvorne tekstove palijskoga i mahayanskoga kanona, a 1992. je za potrebe grupe osnovan i prvi rezidencijalni centar u kojem je postojala knjižnica i dvorana za meditaciju.

Bio je to začetak prve budističke zajednice u Hrvatskoj koja danas nosi ime Dharmaloka i Budističkoga centra koji je od 1998. do 2020. godine djelovao u Zagrebu. Tražeći novoga učitelja, 1996. godine je sreo čuvenog chan-majstora shifu Sheng Yena, nosioca obje linije chana u Kini. Susret s majstorom Sheng Yenom i živom tradicijom chan-budizma označio je veliki preokret kako u njegovom životu, tako i u životu Zajednice u cjelini.

U lipnju 2001. je na dvotjednom povlačenju u SAD-u primio rijetko priznanje, prijenos Dharme od majstora Sheng-yena i tako postao jednim od njegovih Dharma-nasljednika na Zapadu. Taj događaj označio je početak njegove karijere kao učitelja i majstora chana, a Dharmaloku, Budistički, a potom i Chan centar kao jedno od rijetkih mjesta u Europi gdje je moguće pouzdano slijediti stazu chan budizma.

Međunarodni je majstor chana – redoviti je gost-učitelj Dharma Drum Meditation Centra u SAD-u i DDM Centra na Tajvanu. Do sada je vodio preko osamdeset sedmodnevnih i desetodnevnih chan povlačenja u Hrvatskoj, Europi, Sjevernoj Americi i Aziji. Redoviti je član Konferencije zapadnih učitelja budizma. Misiju svojega učitelja nastavio je i kroz zalaganje za međureligijski dijalog i angažirani odnos prema klimatskim promjenama sudjelujući na brojnim međunarodnim tematskim konferencijama.

Autor je kurikuluma za međunarodno priznatu školu za učitelje zenyoge, kao i višegodišnje škole za učitelje Dharme i chana.

Chan centar Hartovski vrh, čija je izgradnja financirana gotovo isključivo njegovim međunarodnim naporima, poklon je budućnosti chana na ovim prostorima. I naravno, vibrantno mjesto otvoreno svima koji žele sami okusiti plodove prakse njegovanja uma.

Gostovanja

Dharma Drum Retreat Center

Pine Bush, NY, 30. 6. – 8. 7. 2023.

Više informacija

Dharma Drum Vancouver Centre

Vancouver, Kanada, 20. – 28. 10. 2023.

Više informacija

Javna
predavanja

Svaki mjesec Centar organizira slobodna javna predavanja. Ova predavanja pomoći će vam da saznate jesu li budizam kao učenje i chan kao metoda prakse nešto što vam je blisko, što bi vas moglo nadahnuti da slijedite put koji nude.

Sri

06

Javno predavanje

Javno predavanje: O jasnome umu, 2. dio

Srijeda, 06.12.2023. od 19:00-20:30

Online

Zoom