• DHARMALOKA

    ZAJEDNICA DOBRIH PRIJATELJA

    Kako meditirati - Budistički centar

Majstor chana Žarko Andričević

shifu Žarko Andričević

Pionir i začetnik sustavne prakse budizma u našoj zemlji, majstor chana Žarko Andričević je utemeljitelj Budističke zajednice Dharmaloka i Chan centra. Pristupačnog, a istovremeno dubokog načina podučavanja, već četiri desetljeća otvara puteve i prostore za iznalaženje odgovora na temeljna egzistencijalna pitanja kroz stazu budističke mudrosti i meditacije.

Rođen je 1955. godine, a zanimanje za religije i filozofiju Istoka pokazao je još u ranim gimnazijskim danima. Po dolasku na studij u Zagreb 1975. godine počeo je vježbati borilačke vještine i yogu u tada čuvenom klubu „Kata“, gdje se istražujući duhovne korijene tih disciplina susreo s budizmom. Dvije godine kasnije i u formalnom je smislu postao budistom preuzimajući Tri utočišta na prvoj takvoj ceremoniji održanoj u bivšoj Jugoslaviji.

Od 1983. godine djeluje kao glavni učitelj udruženja Mushindokai podučavajući kempo, yogu i budizam u glavnom dojou u Zagrebu, ali i u mnogobrojnim ograncima u Hrvatskoj. 1985. godine pokrenuo je prvu studijsku i meditacijsku grupu koja je sustavno proučavala izvorne tekstove palijskoga i mahayanskoga kanona, a 1992. je za potrebe grupe osnovan i prvi rezidencijalni centar u kojem je postojala knjižnica i dvorana za meditaciju.

Bio je to začetak prve budističke zajednice u Hrvatskoj koja danas nosi ime Dharmaloka i Budističkoga centra koji je od 1998. godine djelovao u Zagrebu.
 Tražeći novoga učitelja, 1996. godine je sreo čuvenog chan-majstora shifu Sheng Yena, nosioca obje linije chana u Kini. Susret s majstorom Sheng Yenom i živom tradicijom chan-budizma označio je veliki preokret kako u njegovom životu, tako i u životu Zajednice u cjelini.

U lipnju 2001. je na dvotjednom povlačenju u SAD-u primio rijetko priznanje, prijenos Dharme od majstora Sheng-yena i tako postao jednim od njegovih Dharma-nasljednika na Zapadu. Taj događaj označio je početak njegove karijere kao učitelja i majstora chana, a Dharmaloku i Budistički centar u Zagrebu kao jedno od rijetkih mjesta u Europi gdje je moguće pouzdano slijediti stazu chan-budizma. 
Etablirani je međunarodni majstor chana – redoviti je gost-učitelj Dharma Drum Meditation Centra u SAD-u i DDM Centra na Tajvanu. Do sada je vodio preko osamdeset sedmodnevnih i desetodnevnih chan povlačenja u Hrvatskoj, Europi, Sjevernoj Americi i Aziji. Redoviti je član Konferencije zapadnih učitelja budizma. Misiju svojega učitelja nastavio je i kroz zalaganje za međureligijski dijalog i angažirani odnos prema klimatskim promjenama sudjelujući na brojnim međunarodnim tematskim konferencijama.

Autor je kurikuluma za međunarodno priznatu školu za učitelje zenyoge, kao i višegodišnje škole za učitelje Dharme i chana.

Chan centar Hartovski vrh, čija je izgradnja financirana gotovo isključivo njegovim međunarodnim naporima, poklon je budućnosti chana na ovim prostorima. I naravno, vibrantno mjesto otvoreno svima koji žele sami okusiti plodove njegove prakse.

Želite li pogledati, poslušati ili pročitati arhivu dijela brojnih javnih predavanja što ih je do sada održao, krenite ovdje.