• DHARMALOKA

    ZAJEDNICA DOBRIH PRIJATELJA

    Kako meditirati - Budistički centar

O centru

Chan centar Hartovski vrh je mjesto posvećeno njegovanju uma, meditacijski i rezidencijalni centar Budističke zajednice Dharmaloka. Od otvorenja 2019. godine središte je svih naših aktivnosti. U nadahnjujućem okruženju Parka prirode Žumberak nudi poduku i podršku pri usvajanju i praksi cjelovitoga puta osobnog preobražaja i otkrivanja vlastite dublje prirode. Dom je našeg učitelja, majstora chana Žarka Andričevića.

Glavna djelatnost Centra je poduka i praksa. Možemo ga smatrati edukacijskom ustanovom koja podučava kako razumjeti, raščlaniti i preobraziti vlastitu emotivnu i doživljajnu nutrinu. Drugim riječima, kako razumjeti vlastiti um i kako shvatiti što doživljava. I potom, kako ga pročistiti, razviti pomnost, umiriti, otvoriti i pobuditi povoljna emocionalna stanja poput prijateljstva, suosjećanja i radosti. To je rijetko znanje i rijetka sposobnost koja nam je u ovim kompliciranim vremenima više nego potrebna.

Program Centra odražava tu dvojnu usmjerenost i prilagođen je zahtjevima i potrebama različitih polaznika. Poduka uključuje temeljni tečaj meditacije Mirnoća i uvid namijenjen početnicima i cikluse predavanja koji osvjetljavaju smisao raznih važnih postavki Buddhina nauka. Srž prakse su meditacijska povlačenja u rasponu od jednodnevnih do sedmodnevnih. Na njima se, u uvjetima odvojenosti od vreve svakodnevnice, u dubokoj tišini ovoga mjesta, vježba smirivanje unutarnje mentalne vreve i sidrenje u duboku tišinu i bogatstvo sadašnjeg trenutka.

Poseban program predstavljaju seminari na kojima se vježba meditacija u kretanju ili zenyoga koja je osobitost naše grupe. To je sustav posvećen održavanju zdravlja i vitalnosti tijela i uma.

Individualni boravci ili rezidencije u Centru otvorene su zrelim praktičarima koji i bez vanjskog rasporeda i podrške grupe mogu produbiti dosege svoje pomnosti.

U širem smislu i pored specifično chan sadržaja, Centar nastoji utjeloviti načela koja rukovode odgovornim odnosom prema društvu u kojem živimo i prirodi koja nas okružuje. Platforma je za suradnju i dijalog s raznim organizacijama u obrazovnom, civilnom, umjetničkom i religijskom sektoru – kako domaćem, tako i međunarodnom. Način života u Centru, oblikovanje i tehnička rješenja njegovih zgrada primjer su primjene održivih energetskih praksi i svijesti o ekološkom aspektu našeg boravka na ovom planetu.

Pogledajte video o Centru..

Što krije ime?

Hartovski vrh je stari naziv lokacije na kojoj je Centar smještan – zapisan je pri najranijoj katastarskoj izmjeri provedenoj u ovim krajevima u 19. stoljeću. Dolazi od obližnjeg sela, Hartje. Odlučili smo ga usvojiti za ime Centra zbog toga jer je etimologija naziva vrlo zanimljiva, i odgovara naravi ovoga mjesta.

Hartje je izvedeno iz starogrčkoga χάρτoης od kojeg dolazi i latinsko charta. Ima više značenja, ali nama su bila važna dva – “tanka materija vegetativnih vlakana” odnosno list papira i karta u smislu mape. Papir je kineski izum – naše ime tako vrlo suptilno prenosi vezu s tradicijom koju nasljeđujemo. Frazeološki, “okrenuti novi list ili stranicu” znači početi iznova, okrenuti se novim rješenjima. Krenuti putem njegovanja uma je okretanje nove životne stranice, promjena u načinu mišljenja i djelovanja. I treće, Buddhin nauk često se uspoređuje s kartom ili mapom koja omogućuje snalaženje u krajoliku duhovnog putovanja. No mapa je samo opis – prelaziti prstom po njoj nije isto što i doista putovati. Kao što bi rekli učitelji chana – mi pokazujemo i osiguravamo da se ne izgubite, a na vama je da krenete, istražite i saznate za sebe.

Planiranje i oblikovanje

Pažljivo planiranje, realna procjena naših potreba i pokušaj da oblikovanje Centra bude prožeto jednostavnošću i čistoćom koje odlikuju chan iznjedrilo je projekt koji se sastoji od pet zgrada. Kompleks funkcionira kao suvremena reinterpretacija tradicionalnog planinskog zaselka. U središnjoj zgradi smještena je dvorana za chan i pridruženi prostori. U jednom objektu nalazi se blagovaonica/boravak s kuhinjom. U jednom se nalaze prostori za rezidentnog i gostujuće učitelje. Dvije identinčne kuće su spavaonice. Svaki objekt, međutim, ima višenamjenski potencijal. Dvorana za chan može biti i dvorana za vježbanje. Blagovaonica može poslužiti kao učionica, a spavaonice za povremeni mogu biti smještaj za dulji boravak. Primijenjene tehnologije, oblikovanje i konstrukcija pridonose visokoj energetskoj učinkovitosti zgrada uz minimum nepovoljnog utjecaja na okoliš. Za izvesti ostaje instalacija fotonaponske elektrane, čime ćemo dosegnuti potpunu energetsku samodostatnost.

Projekt Centra prepoznat je kao vrijedan primjer suvremene arhitekture – uvršten je među četiri finalista godišnje nagrade Hrvatske komore arhitekata za 2020. Predstavljen je u časopisu Oris. I nominiran je za nagradu Europske unije za suvremenu arhitekturu Mies van der Rohe za 2021.

Nastanak i opstanak

Gotovo od samih početka kao grupa smo snivali jedan san – vlastiti dom i bolje uvjete za praksu. Rezidencijalni centar posvećen njegovanju unutarnjeg i vanjskog mira, dubljeg razumijevanja i edukaciji u vještinama koje utjelovljuju duh njegovane prisutnosti. Vodeći se tom vizijom u jednome smo času prije podosta godina, sa sasvim neizvjesnim ishodom, započeli projekt njegova ostvarenja. Krenuli smo u dugotrajnu potragu za pravim mjestom. Dugo smo planirali. Zatim i gradili. Potrajalo je, ali tu smo.

2019. godine otvorili smo to mjesto naših snova. U najjednostavnijoj istini, možemo reći da su ga omogućile dvije vrline – ustrajnost i darežljivost. Ustrajnost skupine ljudi koja je, svemu unatoč, uspjela opstati i putem postati Zajednica. Darežljivost bez premca koja je iznjedrila Centar koji danas zovemo domom. Najvećim je dijelom financiran donacijama međunarodnih učenika našeg učitelja. U njega su ugrađeni sati i sati poklonjenog rada mnogih članova naše Zajednice. Ustrajnost i darežljivost su ga podigli, iste vrline ga održavaju. Naša politika naplate programa ne rukovodi se profitom već pristupačnošću. Uvijek smo se trudili da financije ne budu zapreka sudjelovanju u našim aktivnostima. Svi programi osim prvog tečaja meditacije mogu se odraditi, a za dio su dostupne školarine. Da bi to i nadalje ostalo tako, snažno se oslanjamo o članarine, donacije i volontiranje. Vjerujemo da je to pravi model – polaznike naših programa ne gledamo kao klijente već kao učenike i suputnike. Tako naglašavamo njihovu dublju vrijednost i osiguravamo da Centar opstane kao mjesto njegovanja upravo tih vrijednosti.

Naš Centar je smješten u Parku prirode Žumberak. Pogledajte galeriju fotografija