• KORAK

    OD RAZMATRANJA DO OSTVARENJA

Kako započeti?

Da biste sudjelovali u aktivnostima Centra ne morate biti budisti. Jedini preduvjet je probuđeno zanimanje za istraživanje vlastite naravi, želja da konce vlastitoga života preuzmete u svoje ruke i pomognete sebi i drugima u nadilaženju nezadovoljstva, nemira i emocionalnih previranja. Prolaze li vam glavom pitanja poput “kako se opustiti” i “kako se riješiti stresa”, naš je Centar pravo mjesto na kojem biste mogli pokrenuti poluge vlastitoga preobražaja.

Svaki mjesec Centar organizira javna predavanja. Ova predavanja pomoći će vam da saznate jesu li budizam kao učenje i chan kao metoda prakse nešto što vam je blisko, što bi vas moglo nadahnuti da slijedite put koji nude. U odjeljku Istražite pronaći ćete transkripte niza prošlih predavanja, a na našem Youtube kanalu i njihov tonski zapis.

Početna točka za usvajanje prakse chana je tečaj chan meditacijske prakse Mirnoća i uvid. To je dvodnevni seminar/radionica na kojem ćete saznati sve što vam je potrebno kako biste sami mogli početi meditirati – kontekst prakse, osobite metode, stupnjeviti put napretka, najčešće, i one nešto rjeđe prepreke i kako se s njima nositi, o formalnoj i neformalnoj praksi i još mnogo toga. Tečaj je destilat tridesetogodišnjega iskustva u meditaciji i njenom podučavanju našega učitelja, Žarka Andričevića.

Kao što Žarko nije samoproglašeni instant-učitelj, već Dharma-nasljednik jednog od najznačajnijih suvremenih učitelja budizma, tako ni ono što ćete naučiti na ovom tečaju nije instant-metoda duhovnoga napretka. Chan je nešto mnogo dublje, i mnogo ozbiljnije. Chan ne nudi ugodu, već razumijevanje neugode i nadilaženje jednoga i drugoga. Chan nije eskapizam, već hvatanje u koštac s onime od čega bismo htjeli pobjeći. Chan nije plutanje u ružičastim oblacima već suočavanje sa stvarnošću. I oslobođenje koje takvo suočavanje donosi.

Nakon tečaja, uspijete li uspostaviti svakodnevnu praksu, možete se priključiti i grupnim sjedenjima koja Centar održava jednom tjedno. Grupna meditacija je poseban podstrek i nadahnuće. Osim zajedničkog sjedenja, ova okupljanja uključuju i kraće predavanje i razgovor. To je prilika da se razjasne nedoumice, postave pitanja i čuju tuđa iskustva. To je vrsta razgovora s učiteljem, koji se kasnije, tijekom povlačenja formalizira i uozbiljuje. To je i vrsta propitivanja tla po kojem koračate – otkrit ćete da se, baveći se metodom, u stvari bavite sobom. Kada osjetite da ste spremni, meditacijski ćete put produbiti odlaskom na povlačenja – krenut ćete s jednodnevnima i polako napredovati do sedmodnevnih. Kaže se da je upravo sedmodnevno povlačenje prava inicijacija u praksu, te da se od te točke na dalje možete smatrati praktičarem chana.

POSTANITE ČLAN CENTRA

Ovisno o tome koliko se intenzivno želite i možete uključiti u rad Centra, kao i o vlastitim financijskim mogućnostima, možete odabrati između tri vrste članstva – punog, pridruženog i pokroviteljskog. Članom Centra postajete na najmanje godinu dana i time ostvarujete posebne popuste na naše aktivnosti – tečajeve, cikluse predavanja, meditacijska povlačenja i seminare. Članstvom prije svega omogućujete i glatko djelovanje Chan centra, izvorišta duhovne prakse za sebe i druge. Naime, Chan centar je neprofitna ustanova koja se financira iz članarina, vlastitoga programa i donacija. Za skladno funkcioniranje Centra nužno je da mu prihodi ne budu povremeni već redoviti. Sve koji sudjeluju u aktivnostima Centra, sve one koji su preuzeli Utočišta i Pravila, i sve simpatizere pozivamo da postanu članovi i tako pridonesu njegovom održanju.
Članstvo međutim nije preduvjet za sudjelovanje u aktivnostima Centra. Podršku mu možete dati i redovnim sudjelovanjem u našem programu kao i/ili donacijama.

VRSTE ČLANSTVA

Pridruženo članstvo

Namijenjeno prvenstveno onima koji žele poduprijeti rad Centra i tek povremeno sudjelovati u njegovim aktivnostima.
Uključuje mogućnost posudbe iz naše bogate knjižnice.
Članarina traje najmanje dvanaest mjeseci i iznosi 50 kn mjesečno.
Pridruženi članovi ostvaruju 20% popusta na programe Centra.

Puno članstvo

Namijenjeno je svima koji žele sudjelovati u tjednoj meditaciji i više puta godišnje dolaziti na seminare i povlačenja. Preduvjet punog članstva je tečaj meditacije. Uključuje korištenje knjižnice Centra.
Članarina traje najmanje dvanaest mjeseci i iznosi 100 kn mjesečno.
Puni članovi ostvaruju 40% popusta na programe Centra.

Pokroviteljstvo

Namijenjeno je onima koji su odlučili značajno pridonijeti financijskom opstanku Centra, videći ga kao važno mjesto uz koje povezuju svoju duhovnu dobrobit.
Pokroviteljstvo traje najmanje dvanaest mjeseci i iznosi od 250 kn mjesečno na više.
Pokroviteljstvo uključuje otvoren pristup svoj poduci u Centru kao i korištenje naše bogate knjižnice.

volontirajte, how to relax

VOLONTIRAJTE

Jedan od načina na koji možete značajno pomoći Centru je da darujete svoju vještinu i znanje na našim volonterskim radnim akcijama – imanje na kojem se nalazimo broji 2,6 hektara i sastoji se od pet objekata! Usput ćete se dobro zabaviti, pojesti fini obrok i zaraditi muskulfiber otkrivajući čari danas rijetko dostupnih poslova poput plijevljenja, obrezivanja, čupkanja, kopanja, košnje…

Dodatni bonus je prigoda da boravite u prelijepoj prirodi i, najvažnije – da svoju sabranost i pažljivost “brusite” u kretanju, u aktivnosti, u uvjetima koji su nalik svakodnevnima a ipak ni izdaleka emocionalno obremenjeni pa utoliko lakši za vježbu. Za datum sljedećeg volenterskog dana pogledajte kalendar.

DONIRAJTE

Naš je cilj jednostavan: dijeliti znanje i metode chan-budizma, u skladu s Buddhinim načelom davanja (dāna). Preporučene donacije za sudjelovanje u našim povlačenjima i ostalim programima iznimno su pristupačne upravo zato što svi koji sudjeluju u životu Centra kontinuirano daruju svoje vrijeme i novac kako bismo zajedno mogli uživati u plodovima darivanja i rezultatima chan-prakse.
Donacijom nas potpomažete u stvaranju još boljih sadržaja i programa vezanih uz chan-budizam, mudrost i meditaciju.
Hvala vam!

Donirajte